Легендите живеат вечно – 6 години без македонската музичка икона Гоце Арнаудов

На денешен ден пред 6 години почина Гоце Арнаудов, едно од најголемите музички имиња во Македонија. Во 2011 година на 6 декември неговото тело, на 52-годишна возраст, се предаде и ја изгуби битката со ракот на белите дробови.  Гоце Арнаудов почина во клиника во Франција каде и се лекуваше, а беше погребан во неговата родна Струмица. Најенергичниот пејач на естрадата и покрај болеста настапуваше ...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА ПОЗНАТИОТ СТРУМИЧКИ ПИСАТЕЛ – ДОНЕ ЧАПАРЕВ

На денешен ден во 2000 година  Во Струмица умрел Доне Чапарев, македонски писател. Автор е на книгата поезија „Живи сенки“, „Вечерни патувања“, на драмите „Благој Мучето“ и „Пајтон полн оружје“ и на други дела. Роден бил во Струмица, на 4 јуни 1949 година.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ФОРМИРАНО ПРВОТО СПОРТСКО ДРУШТВО ВО СТРУМИЦА – ФК БЕЛАСИЦА

13 Август, 1922 година, група на педесетина млади струмичани имаа основачко собрание каде што го формираат првото спортско друштво во нашиот град а тоа е ФК Беласица. ФК Беласица станува главен двигател на културно забавниот живот во град Струмица. Со своите игри и натпревари и како расте љубовта на струмичани кон фудбалот како спорт, така растела и љубовта кон Беласица. Секој натпревар ...

На денешен ден (5-ти април)

1942 Во екот на Втората Светска војна Јапонија ја нападнала Шри Ланка. 1654 Со мирот во Вестминстер заврши Првата Англо-холандска војна. Со победата врз Холандија, Англија ја скрши холандската надмоќност на море. 1955 Британскиот премиер Винстон Черчил поднесе оставка на функцијата. Неговото премиерско место го наследи шефот на британската дипломатија Ентони Идн. 1989 Виетнам соопшти дека ...

Сите случувања на 28 март

– Денеска е Светски ден на бабите, празник воспоставен во 1987 година во Франција. 1472.- Роден е италијанскиот сликар Бартоломео ди Паголо де Фаторино, познат како Фра Бартоломео, еден од последните фиорентински ренесансни мајстори. Тој најмногу сликаше религиозни теми. Привремено го напушти сликарството и во 1500 година отиде во доминикански манастир, но четири години подоцна Рафаел ...

Сите случувања на 25 март

1611.- Роден е Евлија Челебија, турски патописец. Од 1630 година, речиси без прекин патуваше по Османлиското царство и надвор од него учествуваше во воени походи. Водејќи воени белешки, низ разговори со стари луѓе за обичаите и настаните, копајќи по старите архиви, напиша патопис во 10 тома и остави скапоцени сведоштва за балканските народи и простори низ кои пропатувал повеќепати. Пропатува ...

Сите случувања на 23 март

1309.- Папата Клемент Петти ја премести папската престолнина во Авињон, во југоисточна Франција, каде што папската резиденција остана се до 1377 година. Овој престој на папата надвор од Рим е наречен „авињонско папско ропство“. 1616.- Во Сратфорд на Ејвон умре Вилијам Шекспир, англиски драмски поет и артист. Се смета за еден од најголемите драмски писатели на сите времиња. Тој е автор на незаборавените ...

На денешен ден – 16 март

37.- Умре римскиот цар Тибериј (Клавдиј Нерон Цезар Август) посинок на Октавијан Август, кој во текот на владеењето ги осигура границите на Римското царство без нови освојувања, но ги подобри финансиите и администрацијата, посебно во провинциите. Претходно се прослави во воените походи во Германија, Панонија и во Далмација. 1480.- Во Саброза, Италија, е роден Фернандо Магелан, португалски ...

Сите случувања на 11 март

1544.- Во Соренто е роден Торквато Тасо, италијански поет. Се смета за најголем италијански поет во периодот меѓу Петрарка и Леонардо. Живееше во времето на ренесансата, а во својот богат опус настојуваше да ги изрази моралните дилеми на своето време, да го фиксира судирот меѓу доброто и злото, меѓу пороците и доблестите. Најпознати негови дела се „Ослободениот Ерусалим“, „Аминта“ ...

Сите случувања на 3 март

1822 – Повеќе од 8.000 востаници и цивилно население во Његуш го прогласија избувнувањето на Његушкото востание против османлиското владеење. Во востанието учествуваа Македонци, Грци и Власи. Востанието претставува предвесник на разгорувањето на националноослободителното движење на македонскиот народ. 1878 – По завршувањето на Руско-турската војна, склучен е Санстефанскиот мировен ...