Ова е чешмата на Баба Ванѓа – местото каде таа ослепе и прогледа

“Сум дојден да ви кажам дека вие од денеска ќе помагате на светот. Како ќе помагам, јас сум слепа. Вие ќе бидете видовита и цел свет ќе ве знае засекогаш и вели го снема одеднаш непознатиот човек” Приказната за чешмата на Баба Ванѓа во Ново Село се раскажува со години и за неа постојат неколку верзии, но вистинската ја има нејзиниот внук Васил Фуцков , а ја слушнал од неговата мајка ...

Бог секојдневно влијае врз нас, а за тоа не сме ни свесни

Во животот често ни се случуваат работи кои не ги разбираме, а кои имаат смисла. Дозволете оваа приказна да фрли нов поглед на работите кои ви се случуваат во животот. ЈАС: Боже, може ли нешто да те прашам? БОГ: Нормлано. ЈАС: Ветуваш дека нема да ми се налутиш? БОГ: Ветувам. ЈАС: Зошто дозволи толку работи да ми се случат на мене? БОГ:  Како тоа мислиш? ЈАС: Па утрово се успав. Ја препознавате ...

Зошто беше затворен Шишков?

На 46 години во Скопје почина Ристо Шишков, истакнат филмски и театарски актер, еден од најголемите на сите времиња. Роден во 1940 г., во селото Мрсна, Серско, Егејска Македонија, во ситуирано трговско семејство. Во 1942 година неговото семејство е протерано од Егејска Македонија, па преку Бугарија доаѓа во Струмица. Ристо завршил основно и средно училиште во Струмица, а имал намера да студира ...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО СТРУМИЦА Е РОДЕН ПРОФ. ХРИСТО СТАМБОЛИЕВ!

1920.- Во Струмица е роден проф. Христо Стамболиев, еден од основачите на Технолошко-металургискиот факултет во Скопје и негов прв декан. Негова преокупација научните истражувања во неорганската хемија, аналитичката хемија и технологијата на силикатите. Умрел на 2 јули 1989 година.

Струмица е антички град, постар од 2500 години

По скоро една деценија, археолошките истражувања на Царевите Кули завршија. Главниот раководител, Зоран Рујак вели дека поголемиот дел од истражувањето на овој богат локалитет е завршен, но дека се останати и уште неколку делови, кои се оставени за идните генерации, нешто и тие да истражуваат. Имено, кога станува збор за остатоци од античкиот период, пронајдени се пет огромни јами, ...

Поделени два тони храна за сиромашните во Струмица

Организацијата Банка за храна во соработка со општина Струмица и партнер здружението Организација на жени доделија два тона храна на социјално загрозените семејства во Струмица. Од Банката за храна велат дека од идната година планираат воведување системско решение за оваа акција. – Традиционално во овој период делиме пакети за социјално загрозените семејства. Малку да им компензираме ...

ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ НЕВРАБОТЕНИ ЛИЦА ИМА ВО СТРУМИЦА!

Според евиденцијата на Агенцијата за вработување невработени се 96.728 лица. Според полот меѓу невработените повеќе се мажи 51.179, а 39.549 се жени. Најмногу невработени лица има во Скопје и Тетово, 15.097, односно 14.841 лица. Потоа следуваат Прилеп со 6.794, Гостивар 5.733, Битола со 5.025, Охрид 3.150, Велес 3.137, Кичево 3.093, Крива Паланка 2.779, Струмица 2.762, Струга 2.721, Штип со 1.911, кавадарци 1.822, Ресен 1.346, Дебар ...

И дијаспора дојдена на референдум против рудник во Ново Село

Референдумот во општина Ново Село на кој што граѓаните треба да кажат дали се согласуваат со работата на рудникот во Иловица во моментов тече задоволнително, а излезноста досега е далеку поохрабрувачка од онаа во Босилово, информираат активистите од иницијатива „Здрава Котлина“. На социјалните мрежи иницијаторите на референдумот се пофалија дека во Ново Село дошле и припадници ...

Д-р Александар Митов промовираше своја веб платформа – сите медицински совети на едно место

Д-р Митов е доста познат на струмичката публика, но и пошироко. Досега тој медицинските совети освен на телевизиски интервјуа ги споделуваше и на неговиот приватен фејсбук профил. Отсега па натаму тој за оваа намена има веб платформа, но и фан страна која може да ја надете на социјалната мрежа Фесбук и да ги следите сите негови објави. Д-р Александар Митов е  струмичанец, магистер по ...

Струмичкиот регион – потенцијално жариште на хеморагична треска

Во Македонија има повеќе ендемични подрачја во кои може да се појави хеморагична треска. Тоа значи дека болеста тлее и може да се активира. Токму поради тоа на жителите им се препорачува зголемено внимание и хигиена, особено на места каде што може да се појават глодачи или има повеќе инсекти (крлежи, комарци…) што се преносители на дел од заразите. Пред десетина дена хеморагична треска ...