ЕКСКЛУЗИВНО: Отворени 14 нови работни места во Струмица!

Компанија која ги шири своите работни активности има потреба од 14 луѓе за работа со полно работно време на повеке позиции. Услов за пријавување е завршено ССС. Исто така компанијата нуди програм за студенти и можност за скратено работно време. Овој програм им нуди: можност за добивање на практични вештини и работно искуство во областа на телекомуникациите и маркетингот. Плата од 12.000-30.000 ...

Втора фаза од изградбата на инфраструктурата во ТИРЗ Струмица

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони распиша постапка за избор на изведувач за втората фаза од изградбата на потребната инфраструктура и пристапниот пат до Технолошко-индустриски развојната зона во Струмица, со вредност од околу 72 милиони денари. Индустриската зона треба да биде поврзана со регионалниот пат Куклиш – Банско – Ново Коњарево. Планирано е да се изведат ...

Едрениково ќе добие систем за фекална канализација

Населеното место Едрениково во општина Василево ќе добие систем за фекална канализација, информира градоначалникот Ванчо Стојанов. Тој вчера, заедно со надлежните од локалните институции се сретнал со проектниот тим задолжен за изработка на техничката документација за пречистителна станица и канализациска мрежа и разговарале за состојбата и условите на терен каде ќе биде изграден ...

Поскапуваат цигарите во Македонија – една кутија 200 денари

Согласно измените во Законот за акцизи на цигарите и производите од тутун, од јули годинава се очекува ново поскапување на цигарите. Цигарите ќе поскапат за најмалку 4 денари по една кутија, па така одредени цигари од поскапите брендови ќе чинат и до 140 денари. Со оглед на тоа дека цигарите во текот на минатата година поскапуваа и повеќе отколку што тоа го наложуваше Законот за акцизи, ...

Почна трката за субвенции за вградување на ПВЦ или Алуминиумски прозори во домаќинствата

Ако извршите замена на старите прозори со ПВЦ прозори и ја подобрите енергетската ефикасност на куќата може да добиете 50% од трошоците, но не повеќе од 500 евра. Од 1 февруари почна трката за субвенции за вградување на ПВЦ или Алуминиумски прозори во домаќинствата. Ако извршите замена на старите прозори со ПВЦ прозори и ја подобрите енергетската ефикасност на куќата може да добиете 50% ...

Нова цена на горивата во Македонија

Малопродажните цени на бензините, дизелот и екстра лесното масло за домаќинствата пред две недели се намалија од половина до еден денар. Ова го одлучи Регулаторната комисија за енергетика, и според одлуката сега цената на Еуросупер БС-95 изнесува 66 денари за литар, на Еуродизелот изнесува 52,5 денари и на Екстра лесното 41 денар. Кај овие горива намалувањето од актуелните цени е еден ...

ЕКСКЛУЗИВНО: ЦИА открива дека наоѓалишта на најскапоцениот метал – берилиумот има кај Струмица и Прилеп

Како што веќе пишуваше еМагазин, американската Централна разузнавачка агенција – ЦИА неодамна објави илјадници тајни документи за Македонија и Југославија. Во оваа прилика ексклузивно ви пренесуваме како разузнавачите на ЦИА уште во 1950 година на своите претпоставени им пренесувале информации за тоа дека во Македонија кај Прилеп и кај Струмица има огромни наоѓалишта на минерали ...

Ендемичната „палазијана” се враќа во струмичко

Проектот за враќање на ендемските видови овошки на струмичките планини кој го започна подружницата на „Македонски шуми” од Струмица ги дава очекуваните резултати. Првите садници веќе се произведени и еден дел од нив пошумени, дел во редовните есенски акции на претпријатието, а еден дел за време на последната акција ден на дрвото. Се работи за проект кој започна пред околу една ...

ЛО Левица – Струмица најостро го осудува отпуштањето на вработените во „Агрофруктус“-Струмица

ЛО Левица-Струмица најостро го осудува отпуштањето на вработените во „Агрофруктус„-Струмица и бара одговорност од надлежните институции за настанатата состојба и кршењето на работничките права. Имено на дел од вработените во „Агрофруктус„ не им се исплатени надоместоците за прекувремена работа,иако тие во текот на сезоната работеле без слободен ден т.е. и во викендите,што е спротивно ...

“Струмица табак“ во стечај: Над 3.500 тутунари ги раскинаа договорите за откуп на тутун

Над 3.500 кооперанти кои имаат околу 3.300 тони тутун ги раскинуваат договорите со „Струмица табак“ зашто не ги исполни законските одредби за откуп и е во стечај. Тутунот веќе им го преземаат други три компании, „Сокотаб“ од Битола, „Алијанса“ од Кавадарци и грчката „Секе“. Како што беше речено денеска на прес-конференција, за раскинатите договори тутунарите мора да ја известат „Струмица ...