Трет циклус саеми за вработување во Струмица

Од 18 мај започнува третиот по ред циклус саеми за вработување на кој работодавачите ќе ги претстават нивните потреби за вработување, а невработените ќе имаат можност непосредно да се информираат за условите за вработување. Саемот ќе трае до 15 јуни, а во овој временски интервал вакви настани ќе се реализираат уште во пет градови – Штип, Кавадарци, Битола, Тетово и Струмица. Досега се ...

„Адора инженеринг“ ја затвори подружницата во Струмица

Централниот Регистар на Република Македонија постапувајќи по пријавата за упис на промена-бришење на подружница на друштво за производство,трговија,услуги и градежништво „Адора инженеринг“ ДООЕЛ експорт-импорт Скопје донесе решение со кое подружницата на компанијата во Струмица се брише од евиденцијата на регистерот, а истовремено од евиденцијата се брише и раководителот на ...

Нова цена на бензинот и дизелот од полноќ

Малопродажните цени на ЕУРОСУПЕР БС-95, на ЕУРОСУПЕР БС-98, на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалуваат за 1,50 ден/лит одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика. Од полноќ,  малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе изнесува 66,00 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 68,00 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе изнесува ...

Лепиткова: Општина Босилово од рудникот Иловица ќе има добивка од околу 3 милиони евра како и вработување на локалното население

За рудникот Иловица кој што сега е во фаза на добивање на дозвола за експлотација помина јавната расправа, а се уште не е издадено решението од страна на Министерството за животна средина по студијата за оцена на влијанието на животната средина, јас тука не би навлегувала колку се резервите меѓутоа со бројќи би кажала дека профитот што треба да се оствари од продажбата на тие моно ...

Добивка од 2,2 милиони денари за Кланица со ладилник од Струмица во првото тримесечје

Кланица со ладилник од Струмица, во првото тримесечје од оваа година, евидентираше вкупна сеопфатна добивка од 2.266.000 денари, покажува билансот на успех објавен на Македонска берза. Истиот период претходната година, компанијата прикажа добивка во висина од 2.350.000 денари. Вкупните приходи од продажба, од јануари до март оваа година, беа на ниво од 12.784.000 денари, додека истиот период лани ...

Обука на тема „Косме и Хоризонт 2020“ во Струмица

Од денеска до 28 април учесници од Кичево, Кукуш, и домаќинот Струмица се дел од обуката на тема „Косме и Хоризонт 2020“ како дел од проектот „Бизнис Мрежа С-К-К“ финансиран преку ИПА програмата на Европската унија. Меѓународни експерти им помагаат на учесниците детално да ги анализираат двете програми, дел од финансиската рамка 2014-2020 за да може да направат добри проекти кои може да ...

Проект „Градење на акциска мрежа за урбана отпорност во Југоисточна Европа“

Хрватски експерти за унапредување на соработката на ниво на градови и општини за да се зајакне знаењето за урбаните ризици им помагаат на македонските колеги во запознавање и справување со ризикот од природни катастрофи. Проектот се спроведува во рамки на „Градење на акциска мрежа за урбана отпорност во Југоисточна Европа“, кој е заеднички проект на ЕУ и Програмата за развој на ...

Интензивно се гради Пречистителната станица

Изградбата на Пречистителната станица за отпадни води на општина Струмица е во полн ек. Привршуваат градежните работи и наскоро ќе започне монтирањето на дел од опремата. Изградбата е во согласност со националното и ЕУ законодавството и со третманот на отпадните води од градот Струмица и околните населени места Баница, Добрејци, Градско Балдовци, Сачево, Дабиле, Муртино, Просениково ...

Општина Струмица ќе го гради локалниот пат Куклиш – Градско Балдовци

Вршителот на должност градоначалник на општина Струмица Костадин Костадинов го потпиша договорот за изведба на патот Куклиш- Градско Балдовци во Бирото за регионален развој. Општина Струмица аплицираше по јавниот повик за предлог-проекти за развој на подрачјата со специфични развојни потреби за 2017 година, во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој. – Носител на овој ...

ЦИГАРИТЕ ПОСКАПЕА ПРЕД ПРАЗНИКОТ – ЕВЕ КОИ ЦИГАРИ СЕ ПРОДАВААТ ПОСКАПО

Поскапеа дел од цигарите. Од четвртокот се продаваат по повисока цена за 5 денари. Трговците велат – новите цени ги добиле ненајавено. Очекуваат во наредните денови и останатите производители на цигари да им достават зголеменени цени на своите брендови . За 5 денари поскапо се продаваат Vest silver ,West red I West white, Walter Wolf I Ronhill Black I gold, изјави трговец Поради зголемената акциза, поскапувањето ...