Наредните денови ќе почне изградбата на новата социјална зграда во Струмица

Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор деновиве ќе ја започне изградбата на нова социјална зграда за лица во социјален ризик во Струмица. Според раководителот Александар Маџаров, во зградата ќе има 41 стан со квадратура од 44 до 48 квадратни метри. – Сите станови ќе имаат речиси иста квадратура и распоред. Станари може да бидат лица во социјален ризик. За ...

Се отстрануваат и последните остатоци од снегот на плоштадот „Гоце Делчев“

Екипа на работната единица „Чистота“ на Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ денеска работи на плоштадот „Гоце Делчев“. Иако досега во повеќе наврати и рачно и машински се чистеше снегот, со покачувањето на температурата и омекнувањето на замрзнатите остатоци од него, сега се врши целосно отстранување на остатоците од снегот. Во деталното чистење на плоштадот ...

Граѓаните на општина Струмица да пријават штети од снежните врнежи

Комисијата за утврдување и процена на штети од природни непогоди при Советот на општина Струмица, ги известува жителите кои претрпеле штети од снежните врнежи да ги пријават. На денешната прес конференција, претседателот на Комисијата, Ацо Ѓоргиев, рече дека досега имале жалби од граѓаните, затоа сега повикуваат на итно пријавување на евентуални последици од снегот. – Ги повикуваме ...

Димитар Џорлев од ООУ „Видое Подгорец“ освои бронзен медал на меѓународен математички натпревар

На Факултетот за електротехника и информатички технологии во Скопје паралелно со другите европски земји се одржа престижниот меѓународен математички натпревар Европски математички куп (ЕМЦ хостиран на престижната математичка страна “artofproblemsolving.com“). Натпреварот се одржа во две категории сениори и јуниори до 17 години. Изборот на учениците беше извршен од единствените ранг ...

Во 2016 година преку „Систем 48“ решени 1.817 проблеми на граѓаните

Преку општинскиот сервис за пријавување на комунални проблеми „Систем 48“ во 2016 година биле решени 1.817 проблеми на граѓаните од вкупно пријавените 1.956. Останатите 139 пријави се во процес на решавање бидејќи за нив е потребно подолго време затоа што се од инвестиционен карактер. Најголем број од пријавите во „Систем 48“ во текот на 2016 година се од уличното осветлување 1.260, од областа ...

„НОВУС“ спроведе истражување за правата на граѓаните со поддршка на општина Струмица

Во рамките на проектот „Запознај ги твоите човекови права“ кој што беше поддржан од општина Струмица, здружението НОВУС спроведе истражување меѓу граѓаните за тоа колку тие се запознати со своите човекови права, каде се информираат за своите права и дали нивните права биле повредени. Прашалникот беше составен од полуструктуирани и отворени прашања, а дистрибуцијата беше по електронски ...

Општина Струмица објавува повик за финансиска поддршка на Здруженија кои работат во областа на семејното насилство

Се известуваат сите заинтересирани Здруженија на граѓани кои работат на проблематикaта со „Семејно насилство“ дека во Програмата за активностите на општина Струмица во областа на социјалната заштита и заштита на децата во 2017, V2-Програма за Социјална заштита, во ставката Прифатилиште за жртви на семејно насилство, во буџетот на општина Струмица за 2017 година се планирани финансиски ...

Општина Струмица учествуваше на промовирањето на Извештајот за граѓанското образование во основните училишта

Како учесник во проектот „Јакнење на мултиетничката соработка во општините“, имплементиран од Македонскиот центар за граѓанско образование (МЦГО) во соработка со Бирото за развој на образованието, а подржан од Детската фондација Песталоци, Швајцарија, општина Струмица учествуваше во реализацијата на испитувањето за утврдување на актуелната состојба во поглед на планирањето и ...

Зимската служба на „Комуналец“ и денеска интервенира во градот и населените места

Зимската служба на Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ и денеска, како и во изминатите денови, ги чисти остатоците од снегот и мразот на улиците и тротоарите во градот. Мразот од тротоарите се чисти рачно, а на улиците работи механизација и се фрла индустриска сол. Освен во градот се работи и на патниот правец Робово – Муртино – Банско. Од „Комуналец“ апелираат ...

„Комуналец“ чисти во континуитет апелира да се вклучат и граѓаните

Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ и со сите располжливи ресурси и денеска продолжи со чистењето на улиците и тротоарите во градот. Истовремено упатува апел до граѓаните и тие да се вклучат и да си ги исчистат барем влезовите пред нивните домови. На терен е и Комуналната инспекција за да ги потсети правните лица дека имаат законска обврска да си го исчистат снегот ...