Делегација од општина Струмица на одбележувањето на празникот на општина Петрич

Трочлена делегација на општина Струмица во состав, Костадин Костадинов, вршител на должноста градоначалник, Јосиф Христов претседател на Советот на општина Струмица и Кирил Парталов секретар на Општината, престојуваа во дводневна посета на општина Петрич. Тие присуствуваа на сите свечености и манифестации кои беа организирани по повод Ѓурѓовден – празникот на Петрич. –Во предвечерието ...

Изградба на мост на „Колешински канал”

При крај е со изградбата на мостот на “Колешински ” канал на патот Колешино – општина Ново Село и Бориево – општина Босилово.Вкупната вредност за изградба на мостот е 12 милиони денари од кои општина Ново Село 8 милиони денари ги обезбеди преку Центарот за развој на Југоисточниот плански регион а преку Министерството за локална самоуправа, 3 милиони денари од Буџетот на општина ...

Одбојкарите на ООУ„Гоце Делчев“, Василево – државни прваци

Одбојкарите на ООУ „Гоце Делчев“ од Василево се државни прваци во одбојка, машки 2016/2017. На неодмана завршеното државно првенство за основни училишта што се одржа во Пробиштип, во финалето ја совладаа екипата на ООУ  „Климент Охридски“ од Битола со резултат 2:1 во сетови, со што заслужено се закитија со титулата државни прваци во одбојка во училишната спортска лига. Горда на постигнатите ...

ООУ„Гоце Делчев“ го одбележа Светскиот ден на детската игра

По повод 29-ти април, Светскиот ден на детската игра, денес во дворот на ООУ „Гоце Делчев“ Василево, учениците заедно со своите наставници поминаа неколку часови играјќи ги веќе подзаборавените детски игри – оние кои децата секојдневно и со часови ги играа до пред десетина години односно до времето кога беа заменети со виртуелните. Децата уживаа играјќи ги игрите „плочка“ скокање ...

Започна реализацијата на проектот за изградба на повеќенаменско спортско игралиште во Дражево

По барање на граѓаните од населеното место Дражево, општина Ново Село започна со реализација на проектот за изградба на повеќенаменско спортско игралиште. Во текот на вчерашниот ден се изврши асфалтирање, а овие денови ќе продолжат градежните активности, поставување на спортската опрема и оградување на истото. Оваа игралиште ќе биде наменето за спорт и рекреација на дечињата од ...

Членови на КУД „Русалии“ – Секирник и КУД „Кирил и Методија“ – Иловица учествуваа на фолклорен фестивал во Бугарија

Членови на КУД „Русалии„  – с. Секирник  и КУД „Кирил и Методија„ – Иловица на ден 21.04.2017 учествуваа на фолклорен фестивал во Република Бугарија. Седмиот фолклорен фестивал со наслов  „Да пееме, да танцуваме„ го организира општина Грмен и традиционално се одржува секоја година во општина Грмен. Фестивалот има интернационален карактер со учество на повеќе културно уметнички друштва ...

Општина Василево потпиша договор за проект од областа на водоснабдувањето

Општина Василево обезбеди средства за изработка на техничка документација за доводен цевковод за водоводен систем за село Требичино и Дукатино. Вчера, градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов го потпиша договорот согласно кој  од  Бирото за регионален развој на општина Василево и се доделени средства во износ од 720 000 денари за реализација на проектот „Подготовка ...

Велигденска честитка од градоначалникот на општина Ново Село

Почитувани сограѓани..! Со разгорувањето на пламенот на Велигденските свеќи, во нашите домови ја носиме веста за Христовото воскресение. Но, на празничноста на воскресението и претходат тешки денови низ кои се сеќаваме на страдањата и мачењето на нашиот спасител. Тоа директно и најсликовито ни покажува дека колку и да е мал нечиј успех или колку и да е божествена неговата природа, ...

Честитка од вршителот на должноста градоначалник на општина Струмица Костадин Костадинов по повод Велигден

Почитувани сограѓани – благочестиви христијани, Во мигот кога свештените лица како Божји служители, ќе ја објават радосната вест за чудото над сите чудеса на овој свет – Христовото Воскресение, Ви посакувам таа вест да допре длабоко во Вашите срца и души, и да ве направи радосни и горди од сознанието дека сте Божји чеда. Христовото Воскресение, како најторжествен христијански празник, ...

Велигденска честитка од градоначалникот на општина Василево

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов по повод Велигденските празници упати честитка до своите сограѓани, верници од православна и католичка вероисповед. Почитувани сограѓани, верници од православна и католичка вероисповед, драги Христијани! Во пресрет на најголемиот Христијански празник Велигден – Воскресение Христово, од мое лично име и од име на општина Василево ...