На 22 ноември ќе се чествува за прв пат празникот на „Пресвета Богородица Брзопослушничка” во Струмица!

Во чест на чудотворната икона на „Пресвета Богородица “Брзопослушничка”  на 22 ноември  во манастирот на „Светите Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” во Струмица, каде од 12 март 2017 година се наоѓа иконата како дар од манастирот Дохијар на Св.Гора, ќе се чествува првиот нејзин празник откако е донесена. Нa 21 ноември во 16 часот, ќе се отслужи вечерна богослужба со молебен ...

Во Струмица дебата за подобрување на статусот на ЛГБТИ заедницата

Дебата за подобрување на статусот на припадниците на ЛГБТИ заедницата, како дел од проектот финансиран од УСАИД се одржа денеска во Струмица. На настанот учествуваа претставници од СВР Струмица, од Комисијата за еднакви можности меѓу мажите и жените при Општина Струмица, како и претставници на телото за недискриминација и активнисти на невладини организации. Програмскиот директор ...

Средбите со граѓаните вечерва продолжуваат во Водоча, Вељуса и Баница

По средбите со граѓаните во населените места Дабиле и Муртино, градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски со неговиот тим, вечерва, продолжува со средбите со граѓаните во населените места Водоча, Вељуса и Баница. Собирот во Водоча ќе започне во 17 часот, во Вељуса во 18 и во 20 часот ќе започне собирот во Баница. Во сите три населени места собирите со граѓаните ќе се одржат во просториите ...

Воспитувачки од Струмица и Ќустендил, Бугарија учеа за Еко-образование

Воспитувачи од детските градинки од Струмица и Ќустендил, Република Бугарија учествуваа на дводневната обука „Моделирање на проектни активности поврзани со значајни датуми за екологијата со користење на Прирачникот за еколошко образование на деца, наменет за воспитувачите од детските градинки“, што се одржа во Струмица. – Станува збор за проект кој во себе обединува две важни ...

Градоначалникот Јаневски на Денот на празот во Василево и фестивалот на Смоларскиот костен во Ново Село

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, присуствуваше на две традиционални манифестации кои што се одржаа во општините Василево и Ново Село. Во Василево беше дел од гостите кои присуствуваа на манифестацијата Ден на празот, а во Ново Село на фестивалот на Смоларскиот костен. Со тоа, градоначалникот Јаневски ја потврди почитта кон традициите во струмичкото поднебје и ...

Закажан датумот за овогодинешната „Костенијада“ во Ново Село

Во недела и годинава кај селото Смолари, општина Ново Село ќе го одржи Фестивалот на смоларскиот костен. Манифестацијата ќе ја отвори градоначалникот на општина Ново Село господинот Боро Стојчев. Оваа година „Костенијадата“ ќе добие нова локација за одржувајње, односно Лебедовото Езеро.

Владите на Македонија и Бугарија ќе одржат заедничка седница во Струмица на 23-ти ноември

Заедничката седница е континуитет на позитивниот дијалог и партнерството меѓу двете земји…  Теми од заеднички интерес, со фокус на разговорите за напредокот на добрососедските односи меѓу Македонија и Бугарија ќе бидат разгледани на заедничата седница на владите на двете земји, која ќе се одржи на 23-ти ноември во Струмица, соопшти прес-службата на бугарската Влада.Седницата ...

Заев беше гостин на вториот натпревар „ГастроМак“ во Струмица

Премиерот Зоран Заев вечерва беше гостин на вториот Интернационален гастрономски натпревар – „ГастроМак“, чиј домаќин изминатите неколку денови беше градот Струмица, и на кој учествуваа околу триста натпреварувачи и гости од целиот свет, вклучувајќи ги САД, Индија, Пакистан, Велика Британија, Русија, Италија, како и од соседните земји Бугарија, Србија, Албанија и Грција. Претседателот ...

Ревија на народни носии на младиот колекционер Антонио Стојчески вечерва во Струмица

Антонио Стојчески, ученик во музичкото училиште „Илија Николовски-Луј“, на насоката за традиционална музика и игра, вечерва на ревија во Струмица во „Антон Панов“ ќе ги претстави народните носии кои ги изработува веќе четврта година по ред. Стојчески е млад, но професионален презентер на македонската традиционална култура. „Вечерва одблизу ќе и погледнеме на традицијата во очи, ...

Во Струмица изложба за Мери Метјус и Американското училиште за девојки во Битола

  Заводот и музеј во Струмица вечерва во 18 часот ќе ја отвори изложбата „Мери Л. Метјус и Американското училиште за девојки во Битола 1888-1920“, што ја организира Пеги Хенсон, внука на Мери Метјус. Изложбата содржи историски документи и фотографии, сопственост на нејзината фамилија. Тие се хронолошки приказ на животот на Мери Метјус, како мисионерка во Американското училиште за девојки ...